Η Πόλη Μας

Η πρωτεύουσα του δήμου Παλλικής εμφανίζεται στα αρχεία της Ενετικής Γερουσίας από το 1534 και είναι η ιστορικότερη πόλη στην σύγχρονη ιστορία της Κεφαλονιάς. Κτισμένη στην ανατολική παραλία της χερσονήσου είναι μια σύγχρονη πόλη που διαθέτει όλη την υποδομή που απαιτείται για την ομαλή διαβίωση των κατοίκων της.
Η ιστορία και ο πολιτισμός της περιοχής του Ληξουρίου αρχίζουν από τα βάθη της μυθολογίας με το όνομα της ευρύτερης περιοχής της Πάλης να προέρχεται από τον Παλέα, γιο του πρώτου μυθικού βασιλιά της Κεφαλονιάς, τον Κέφαλο.

Στη διαδρομή της ιστορίας συναντάμε τους Παλιείς στην πολιορκία της Τροίας να λαμβάνουν μέρος στη μάχη των Πλαταιών και στον Πελοποννησιακό Πόλεμο στο πλευρό των Αθηναίων, να πολεμούν εναντίων του Φιλλίπου του Μακεδόνα και των Ρωμαίων, να αποτελούν βυζαντινή επαρχία, να συμμετέχουν στους πολέμους της Γαληνότατης Δημοκρατίας της Βενετίας και στην Ευρωπαϊκή αναγέννηση.
Στο Ληξούρι βρίσκεται το ιστορικό αρχοντικό της οικογένειας Ιακωβάτων το οποίο στεγάζει τη δημόσια βιβλιοθήκη της Κεφαλονιάς με σύγχρονες συλλογές βιβλίων αλλά και ιστορικές εκδόσεις όπως «Τα άπαντα του Ιπποκράτη» εκδόσεως 1595, χειρόγραφα ευαγγέλια και το αξιόλογο αρχείο της Θεολογικής σχολής της Χάλκης, καθώς και η φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου η οποία είναι από τις αρχαιότερες φιλαρμονικές σχολές της νεώτερης Ελλάδας.
Το Ληξούρι και η ευρύτερη περιοχή είναι η πνευματική κολυμβήθρα της Κεφαλονιάς. ’νδρες όπως ο Ηλίας Μηνιάτης, ο Βικέντιος Δαμοδός, ο Ανδρέας Λασκάρατος, ο Πέτρος Σκαρλάτος, ο Διονύσιος Λαυράγκας και οι σύγχρονοι ακαδημαϊκοί Αμίλκας Αλιβιζάτος, Διονύσιος Ζακυνθινός και Σπύρος Μαρινάτος είναι μερικά από τα πνευματικά τεκνά του τόπου.
Οι κάτοικοι της περιοχής με ανοικτό πνεύμα γεμάτο κέφι και σάτιρα, γνήσιοι απόγονοι του Ανδρέα Λασκαράτου υποδέχονται ιδιαίτερα φιλόξενα τον επισκέπτη και σε συνδυασμό με πλείστες πολιτιστικές, θρησκευτικές και αθλητικές δραστηριότητες, όπως ο Διεθνής χειμερινός κολυμβητικός διάπλους του κόλπου της Κεφαλονιάς, το καρναβάλι, ο ποδηλατικός γύρος της Κεφαλονιάς με αφετηρία το Ληξούρι, το φεστιβάλ χορωδιών και φιλαρμονικών, βαρκαρόλες και βραδιές τραγουδιού, προσφέρουν την δυνατότητα για ευχάριστη διαμονή και ψυχαγωγία για όλους τους κατοίκους.
Στην πόλη λειτουργεί σύγχρονο κτίριο θεάτρου, αθλητικό στάδιο με φυσικό χλοοτάπητα καθώς και κλειστό γυμναστήριο.
Στο Ληξούρι μπορεί να φθάσει κανείς ακτοπλοϊκώς με απευθείας σύνδεση με το λιμάνι της Κυλλήνης στην Πελοπόννησο ή μέσω Πατρών χρησιμοποιώντας, είτε το αυτοκίνητο του, είτε τα λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, καθώς και από τα λιμάνια της Βασιλικής Λευκάδας, του Αστακού, του Σχοιναρίου Ζακύνθου και αεροπορικώς από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, το ’κτιο και την Ζάκυνθο.