Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά του Ιονίου Πελάγους (εμβαδόν 688 τ.χλμ.) και το 6ο σε εμβαδόν από τα ελληνικά νησιά.
Βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου, νότια της Λευκάδας και βόρεια της Ζακύνθου.
Οι κυριότερες πόλεις είναι το Αργοστόλι (πρωτεύουσα του νησιού), το Ληξούρι (πρωτεύουσα της Παλικής), η Αγ Ευφημία (πρωτεύουσα της Πυλάρου), η Σάμη και ο Πόρος (τα σπουδαιότερα συγκοινωνιακά λιμάνια το νησιού).

‘Αποψη της ‘Ασσου από τον Μύρτο.
Μορφολογία
Αποτελείται από 4 χερσονήσους, της Παλικής, της Ερίσσου, της Λειβαθώς, και της ’τρου. Στην μεγαλύτερή του έκταση είναι νησί ορεινό.
Στα Ν.Δ. δεσπόζει η οροσειρά Αίνος με την ψηλότερη κορυφή του νησιού (Μέγα Σωρό) ύψους 1628 μ. . Οι λιγοστές πεδιάδες του νησιού: της Kραναίας, των Ομαλών, της Σάμης, της Πυλάρου, του Λειβαδιού, της Παλικής κ.α.
Έχει ακρογιάλια ήρεμα αλλά και ακτές που πέφτουν απότομα στη θάλασσα προκαλώντας ίλιγγο και δέος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα γεωλογικά (καρστικά) φαινόμενα του νησιού όπως τα σπήλαια Μελισσάνη, Αγκαλάκι, Αγ. Θεοδώρων, Ζερβάτη, Δρογκαράτη, κ.ά. καθώς και οι Καταβόθρες Αργοστολίου, η Κουνόπετρα στην Παλική, η λίμνη ’βυθος και η Ακώλη στο Πυργί.
Κλίμα
Το κλίμα του νησιού είναι μεσογειακό και γλυκό χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις θερμοκρασίας.
Ιστορία
Πρώτοι κάτοικοι του νησιού οι Τηλοβόες ή Τάφιοι. Μετά από αυτούς έφτασαν άποικοι (οι Κεφαλλήνες) με αρχηγό τους τον   Κέφαλο από τον οποίο πιστεύεται ότι πήρε το όνομά του το νησί.
Η Κεφαλονιά ακολούθησε τις τύχες των περισσότερων νησιών του Ιονίου. Έτσι πέρασαν από το νησί Ρωμαίοι, Φράγκοι, Ενετοί, Ιταλοί. Τελευταία οι Γάλλοι που διώχθηκαν από τους Ρώσους και τους Τούρκους.
Το 1799 αναγνωρίζεται η «Αυτόνομος Πολιτεία των Ηνωμένων Επτά Νήσων». Κυριαρχείται όμως πάλι από τους Γάλλους και τέλος από τους ’γγλους μέχρι το 1864 που γίνεται η Ένωση με την Ελλάδα.
Οι πόλεις του νησιού καταστράφηκαν το 1953 από μεγάλο σεισμό και ξαναχτίσθηκαν τότε.
Οικονομία
Η οικονομία του νησιού βασίζεται κυρίως στα γεωργικά προϊόντα (σταφύλια, κρασιά, μέλι, λάδι, σύκα), στα κτηνοτροφικά προϊόντα, στην αλιεία και τα τελευταία χρόνια στον τουρισμό.
Γράμματα & Τέχνες
Λόγω της ευαισθησίας του χαρακτήρα του Κεφαλονίτη άνθησαν στο νησί τα γράμματα και οι τέχνες. Η σάτιρα βρήκε τους καλύτερους εκπροσώπους της στα πρόσωπα των Λασκαράτου, Μολφέτα, Αννινου.
Επίσης η μουσική μεγαλούργησε επηρεασμένη από τα ιταλικά και γαλλικά πρότυπα, αλλά με τα δικά της χαρακτηριστικά γνωρίσματα και το δικό της τοπικό χρώμα όπου κυριαρχούν οι αριέτες και οι καντάδες.